Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka odrywana z cynamonem i musem wiśniowym
W dużej misce rozbełtać lub zmiksować jajko, dodać przesianą mąkę, resztę cukru oraz masło i sól. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do składników w misce i zagniatamy ciasto, wyrabiając je ok.15min. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5h.
Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2cm. Wykładamy mus wiśniowy (użyłam musu z własnej spiżarni)oraz sypiemy cynamon. Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy na 8 części. Każdą z nich układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki w czasie pieczenia złączą sie i razem zapieką, tworząc zwartą drożdżówkę. Na sam koniec posypujemy wierzchy drożdżówek cukrem perlistym. Pieczemy ok. 40min w 180C.