Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka z bananem
Jajko roztrzepać, odlać 2 łyżki (do posmarowania wierzchu). Do jajka dodać cukier i utrzeć, dodać mleko (może też być maślankę) i zmiksować. Masło rozpuścić.
Do mąki dodać drożdże suche i sól, wymieszać. Wlać masło i jajko z mlekiem oraz cukrem. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia, po czym zagnieść raz jeszcze. Podzielić na dwie części i rozwałkować w prostokąty. Odstawić do wyrośnięcia.
Banany obrać i pokroić na cienkie plastry, a następnie zaaranżować (np. w dachówkę/łuski) na cieście. Posmarować sokiem z cytryny aby nie ściemniały, a na końcu odłożonym jajkiem.
Piec około 15-20 minut w 180 stopniach - do zrumienienia.
Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.