Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z borówką!
2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
60 g masła
Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami.
Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy jogurt i ponownie ubijamy. Wlewamy olej. Mąkę łączymy razem z drożdżami i solą i dodajemy do masy, wyrabiamy ręcznie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do niej połowę ciasta, na to umyte borówki i znów ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrastania. Ja włożyłam je do lekko nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut.
Smacznego :)