Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka z borówkami i serkiem waniliowym
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, masła roztopić.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać letnie masło i pozostałe składniki, wymieszać i od razu po połączeniu się składników wyrabiać, dodając odrobinę mąki, jeśli trzeba. Ciasto nie powinno być klejące, ma ładnie odchodzić. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i długości formy, w której drożdżówka będzie pieczona. Rozwałkowane ciasto posmarować serkiem i wyłożyć na całości borówki. Ciasto należy delikatnie zwinąć, zlepić końce i włożyć do formy.
Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze na chwile ciasto, białka, które zostaną mi po oddzieleniu od żółtek roztrzepuję w kubku i smaruję wierzch drożdżówki.
Piec ok.50min w 180C.