Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z czekoladą
Kroki postępowania
1/4 szklanki cukru połącz z 1 jajkiem i żółtkiem. Dodaj do drożdży i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i sól. Dodaj drożdże.
Następnie dodaj 100 gram posiekanego masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Przemieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Czekoladę rozłóż na cieście,zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.
![Krok 1 - Drożdżówka z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowka-z-czekolada1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżówka z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowka-z-czekolada2-2.jpg)
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.
Pozostały cukier,mąkę i masło wymieszaj i zrób kruszonkę.
![Krok 3 - Drożdżówka z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowka-z-czekolada3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżówka z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowka-z-czekolada4-2.jpg)