Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z porzeczkami
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodać skręcony ser i mąkę, na koniec masę serową delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie 2/3 całego ciasta na nim wylać całą serową masę i na wierzchu ułożyć krateczkę z pociętych paseczków z pozostałego ciasta, paski ciasta posmarować dodatkowym jajkiem, pomiędzy kratkę wsypać czerwoną porzeczkę. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie piec w nagrzanym piekarniku do 180st około 40-45 min.