Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówki ala pierogi
Kroki postępowania
Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka mieszamy dodajemy 2-3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną
Do misy robota wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki rozpuszczone masło i letnie mleko ,dodajemy wyrośnięte drożdze wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto jest wolne dodajemy trochę mąki ,
Wyrobione ciast zostawiamy aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i niech znowu wyrośnie.
![Krok 1 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi2-2.jpg)
Krążek ciasta nakładamy na foremkę na środek nakładamy jagody sklejamy po prostu składamy foremkę aby drożdżówka się skleiła.
![Krok 3 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi3-2.jpg)
Kruszonka ma być sypka .
![Krok 4 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi4-2.jpg)
Następnie smarujemy każdą drożdówkę wodą albo zółtkiem wymieszany z mlekiem .
Na górę sypiemy na drożdżówki kruszonkę.
![Krok 5 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi5-2.jpg)
POLECAM!!!
![Krok 6 - Drożdzówki ala pierogi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-ala-pierogi6-2.jpg)