Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki babuni z serem
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (2-3 łyżki), po czym dodać mleko. Do osobnej miski wsypać mąkę i resztę sypkich produktów. Następnie wbić 2 jaja i dodać mleko z drożdżami i olej. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Zostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Po upływie około 30 minut ciasto wyłożyć na stolnicę, wykroić kwadraty i nakładać nadzienie serowe. Składać bułeczki w kopertę.
Piec w temp. 190 przez 15 minut
Wykonanie nadzienia serowego:
Ser biały najlepiej zmielić, następnie dodać 3 żółtka, cukier wanilinowy, aromat, śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać.
PS. przed pieczeniem należy wysmarować bułeczki białkiem jajek (aby miały ładny rumiany kolor po upieczeniu)