Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami
Kroki postępowania
![Krok 1 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami1-2.jpg)
Z 1 szkl. mąki, mleka, drożdży, 3 łyżek cukru, robimy zaczyn, mieszamy, zostawiamy by zaczął pracować.
W tym czasie z pozostałym cukrem i wanilią ubijamy żółtka na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej lekko miksujemy.
![Krok 2 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami2-2.jpg)
Odstawiamy przykryte ściereczką aż wyrośnie na ok 1h w ciepłe miejsce.
![Krok 3 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami3-2.jpg)
Ja sobie podzieliłam ciasto na 3 części i każdą osobno wałkowałam.
Na połowę ciasta smarujemy musem, posypujemy orzechami.
![Krok 4 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami4-2.jpg)
![Krok 5 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami5-2.jpg)
![Krok 6 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami6-2.jpg)
Posypujemy jeszcze dla dekoracji orzechami, możemy też posmarować żółtkiem wcześniej, zostawiamy na 20 min. by znów podrosło.
Pieczemy po ok18-20 min, w tem. 180st. Do zrumienia się.
LUKIER :
Białko mieszamy z pudrem i od razu całość ubijamy, nie za długo, ma to być lejący się lukier, biały, jak zastygnie powinien się kruszyć.
Polewamy ostygnięte drożdżówki.
![Krok 7 - Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-skrecane-z-jablkiem-i-orzechami7-2.jpg)