Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z borówkami
W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.