Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką
W ciepłym mleku rozprowadzam drożdże.
Masło roztapiam i delikatnie studzę.
do miski wbijam jajka, dodaję żółtko, mleko z drożdżami, roztopione masło i zagniatam ciasto.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie gotuję budynie (z mniejszą ilością mleka) i studzę.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części. Każdą z nich wałkuję na prostokątny placek, na wierzchu smaruję budyniowym nadzieniem i posypuję porzeczką.
Zwijam w rulon jak roladę. Nóż maczam w mące i kroję roladę na 3 cm plastry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę około 25 minut w temp. 175 st. Aż uzyskają rumiany kolor.
Studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)