Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z mascarpone i żurawiną
W dniu pieczenia wyjąć ciasto, uformować kulę a następnie zakryć ją folią spożywczą i odstawić aby ciasto nabrało temperatury pokojowej na ok.30 min.
Po upływie czasu, wałkować ciasto tak aby nabrało kształt prostokąta (nie powinien być cienki). W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie było problemu przy zwijaniu drożdżówki.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem a masło roztopić. Wierzch ciasta wysmarować masłem a następnie mascarpone, całość posypać żurawiną.
Gotowy placek, delikatnie zwijać, a następnie kroić w paski i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotową blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia się bułeczek na ok.1-1,5h.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok.20 minut.
Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub zrobić ekspresowy krem.
Połączyć mascarpone z kakao i cukrem pudrem. Schłodzić.