Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z pomarańczą i granatem
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i roztwór mleczno-maślany. Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).
W czasie, gdy ciasto rośnie, obieramy pomarańczę i granat. Robimy także kruszonkę, mieszając wszystkie jej składniki razem, a następnie rozcierając je w palcach.
Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego dowolnej wielkości kulki (w zależności od gustu). W każdej kulce na środku robimy dołek (palcami lub szklanką) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich owoce granatu i cząstki pomarańczy. Brzegi smarujemy mlekiem i całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C.