Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z różą i rabarbarem
Kroki postępowania
Między czasie topimy masło i studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.
![Krok 1 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-roza-i-rabarbarem1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-roza-i-rabarbarem2-2.jpg)
![Krok 3 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-roza-i-rabarbarem3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-roza-i-rabarbarem4-2.jpg)
Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.
![Krok 5 - Drożdżówki z różą i rabarbarem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-roza-i-rabarbarem5-2.jpg)