Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy chleb marchewkowy
Kroki postępowania
Zaczyn: wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Puree: ugotowaną marchewkę (można ugotować w zupie, rosole itp.) połamać i wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać mleko, blenderem zmiksować na krem.
![Krok 1 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy1-2.jpg)
Do wyrośniętego zaczynu dodać puree z marchewki, dodać cukier, sól i roztopione masło.
![Krok 2 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy2-2.jpg)
Wsypać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
![Krok 3 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy3-2.jpg)
Po tm czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Odstawić na 30 minut.
![Krok 4 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy4-2.jpg)
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
![Krok 5 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy5-2.jpg)
![Krok 6 - Drożdżowy chleb marchewkowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowy-chleb-marchewkowy6-2.jpg)