Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina we własnym sosie
Dobrze przyrządzona duszona wołowina rozpływa się w ustach. Ten przepis jest dość prosty. Kluczowy jest dobór mięsa - to może być antrykot, rozbratel, udziec. Dopraw, obsmaż i duś w wodzie z cebulą i przyprawami. Z wody, cebuli i soków z mięsa powstanie pyszny sos, który możesz zabielić śmietaną.
Kroki postępowania
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i oprószamy mąką.
![Krok 1 - Duszona wołowina we własnym sosie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczen-wolowa-we-wlasnym-sosie1-2.jpg)
Obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowo z każdej strony. Przekładamy do rondelka.
![Krok 2 - Duszona wołowina we własnym sosie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczen-wolowa-we-wlasnym-sosie2-2.jpg)
Cebule kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu pozostałym na patelni i przekładamy do rondelka.
![Krok 3 - Duszona wołowina we własnym sosie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczen-wolowa-we-wlasnym-sosie3-2.jpg)
Wlewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa (w razie potrzeby możemy jej dolać).
![Krok 4 - Duszona wołowina we własnym sosie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczen-wolowa-we-wlasnym-sosie4-2.jpg)
Gotową wołowinę przekładamy na półmisek, kroimy w dość grube plastry. Do rondelka wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i tak powstałym sosem polewamy mięso.
Smacznego!
![Krok 5 - Duszona wołowina we własnym sosie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczen-wolowa-we-wlasnym-sosie5-2.jpg)