Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z budyniem
Kroki postępowania
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Pozostałą mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól, jajka oraz dynię.
![Krok 1 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-drozdzowki-z-budyniem1-2.jpg)
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy budyń.
![Krok 2 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-drozdzowki-z-budyniem2-2.jpg)
ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 1 łyżka).
![Krok 3 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-drozdzowki-z-budyniem3-2.jpg)
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe lukrujemy. Wówczas likier fajnie się formuje, rozpływa na drożdżówkach.
![Krok 4 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-drozdzowki-z-budyniem4-2.jpg)
Ja lukier umieściłam w worku cukierniczym i wyciskałam tworząc zygzaki! Można polukrować je jednak pędzelkiem!
![Krok 5 - Dyniowe drożdżówki z budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-drozdzowki-z-budyniem5-2.jpg)