Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe leniwe z tapioką
Kroki postępowania
Do miski wrzucić twaróg, dodać puree z dyni, wbić jajko i wymieszać całość dokładnie.
![Krok 1 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka1-2.jpg)
Dodać kurkumę i sól, wymieszać.
![Krok 2 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka2-2.jpg)
Na koniec dodać mąkę z tapioki i mąkę pszenną. Wyrobić jednolite ciasto.
![Krok 3 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka3-2.jpg)
Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 4.
![Krok 4 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka4-2.jpg)
Z każdej części uformować wałeczek. Pokroić ukośnie na kluseczki.
![Krok 5 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka5-2.jpg)
Kluski wrzucać na osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia, na wolnym ogniu. Odcedzić.
Masło klarowane i ksylitol wrzucić do rondelka, roztopić.
Porcje kluseczek polać słodkim masłem i od razu podawać
![Krok 6 - Dyniowe leniwe z tapioką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dyniowe-leniwe-z-tapioka6-2.jpg)