Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem
Kroki postępowania
![Krok 1 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem1-2.jpg)
![Krok 2 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem2-2.jpg)
![Krok 3 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem3-2.jpg)
Postawić na średnim płomieniu, nakryć i zagotować co jakiś czas mieszając.
Garnek odkryć i ogrzewać zawartość przez kwadrans, aby owoce zmiękły.
![Krok 4 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem4-2.jpg)
Poddusić dżem kilka minut często mieszając, a następnie zdjąć z ognia, garnek nakryć i pozostawić na godzinę, aby rodzynki spęczniałe.
![Krok 5 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem5-2.jpg)
![Krok 6 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem6-2.jpg)
Kiedy wieczka zassają słoiki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
![Krok 7 - Dżem jabłkowy z ananasem, rodzynkami i rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-jablkowy-z-ananasem-rodzynkami-i-rumem7-2.jpg)