Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dżem pomarańczowo-cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 3 szt
cytryny 3 szt
cukier 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem pomarańczowo-cytrynowy

Pomarańcze i cytryny namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny, w trakcie tego moczenia kilkakrotnie należy zmienić wodę. Następnie wycisnąc sok z owoców, a skórki przepuścić przez maszynkę. Połączyć zmielone skórki z sokiem, dodać 5 szklanek wody i odstawić na następne 24 godziny. Ugotować skórki do miekkości, dodać cukier i gotować jeszcze około 20 minut. Gotujący dżem nałożyć do wyprażonych słoików, zamknąć i postawić do góry dnem do czasu wystygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.11.2012 18:47
robiłam podobny ale z samych pomarańczy
Stenka 30.10.2012 16:44
polecam
Skoter 23.10.2012 15:38
smaczny
okrysia 10.10.2012 17:46
Smaczne to!
matesko 08.10.2012 10:04
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak