Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym
Kroki postępowania
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne.
Wrzucić do szerokiego rondla, skropić sokiem z cytryn, podlać wodą, dodać cynamon i goździki, nakryć i rozgotować.
![Krok 1 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-mrozonymi-owocami-i-nektarem-marchewkowym1-2.jpg)
Nakryć i dusić na małym płomieniu, aż owoce rozmrożą się i zupełnie rozgotują.
Mieszać co jakiś czas.
![Krok 2 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-mrozonymi-owocami-i-nektarem-marchewkowym3-2.jpg)
Dosypać cukier i wymieszać dokładnie.
Dusić do czasu, aż nadmiar płynu odparuje, a calość zgęstnieje.
![Krok 3 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-mrozonymi-owocami-i-nektarem-marchewkowym2-2.jpg)
Dusić 5 minut a następnie gorącym dżemem napełnić słoiki, aż po brzeg, zakręcić i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!
![Krok 4 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzem-z-mrozonymi-owocami-i-nektarem-marchewkowym0-2.jpg)