Przepis i sposób przygotowania na: Dżem ze śliwek i jabłek
2. Jabłka kroimy na ćwiartki albo jeszcze drobniej wyciągając z nich gniazda z pestkami. Rozgotowujemy z małą ilością wody na małym ogniu. Przecieramy przez sitko i dalej gotujemy aż woda odparuje i dżem się zagęści. Dodajemy 30 dag cukru, mieszamy zagotowujemy i odstawiamy.
3. Śliwki kroimy na połówki. Dno naczynia delikatnie nawilżamy wodą, wrzucamy śliwki i dodajemy resztę cukru, wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Odstawiamy na kilka godzin (3-4).
4. Mieszamy obydwa smaki i ponownie zagotowujemy i gotujemy kilka minut ciągle mieszając.
5. Przygotowujemy słoiczki i gorący dżem nakładamy prosto do nich. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do przestygnięcia.
SMACZNEGO :)