Przepis i sposób przygotowania na: Dżemik ananasowy z dynią i mango
W międzyczasie obrać ananasa, pokroić w ćwiartki, wyciąć twardy rdzeń, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do dyni razem z sokiem, który wypływa podczas krojenia.
Mango obrać obieraczką do warzyw, ostrym nożem nakroić w kostkę, a następnie odciąć od szerokiej pestki - dodać do garnka.
Dosypać żel-fix i galaretkę pomarańczową, dodać sok oraz skórkę startą z części sparzonej cytryny (ilość dowolna) - dokładnie wymieszać, postawić na małym płomieniu i ogrzewać do zawrzenia.
Dusić 5 minut, stale mieszając, a następnie przelać do niewielkich słoiczków, aż po brzeg, mocno zakręcić wygotowanymi lub dobrze wyparzonymi pokrywkami i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Nie pasteryzować!
Można też wszystkie składniki zmiksować po uduszeniu - wyjdzie gładki dżem idealny np. do smarowania ciasta.
Podana ilość ananasa i dyni już po oczyszczeniu!