Przepis i sposób przygotowania na: EKLERKI Z CREME PATISSIERE
CIASTO PTYSIOWE:
W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką.
Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C ( w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! ).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
CREME PATISSIERE:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.
Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.
Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta.
Polewamy czekoladą i zajadamy!
Smacznego!