Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ekspersowe danie misz-masz

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 70 dag
cebula 2 szt
papryka konserwowa 1/2 słoika 1L
pieczarki marynowane 1/3 słoika 1L
ogórki konserwowe 5 sztuk
mąka pszenna ok 3 łyżeczki
kwaśna śmietana ok 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
ryż 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspersowe danie misz-masz

1. Mięso zmielić wraz z cebulami przez maszynę. Zmielone podsmażyć na tłuszczu, do czasu przyrumienienia, posolić (ok 0,5 łyżeczki). Podlać wodą, tak by przykryło mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok 30-40 min).
2. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Pieczarki na mniejsze części.
3. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone ogórki, paprykę i pieczarki. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać śmietanę oraz szczyptę soli, wlać troszkę sosu spod dania w celu zahartowania, wlać do całości, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak