Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju
2 opakowania budyniu śmietankowego
800ml mleka
250g margaryny
polewa
150g czekolady deserowej
1/2 szklanki śmietanki 30%
Margarynę roztapić w rondelku i studzić. Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce, za pomocą miksera, ubijamy jajka z cukrem, stopniowo dodając mąkę z proszkiem i roztopioną margaryną. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao z mlekiem. Miksujemy. Do prostokątnej formy wysmarowanej i wysypanej mąką przekładamy najpierw jasną masę, potem ciemną i na ciemnej w rzędach układamy jabłka (obrane i pokrojone w cząstki).
Pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut. Budyń robimy wg wskazówek na opakowaniu zmiejszając ilość mleka do 800 ml. Ostudzony budyń miksujemy razem z miękką margaryną. Budyniowy krem przekładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do czekolady śmietankę. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto.