Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Produkty podstawowe

fasola czerwona 1/2 kg
kiełbasa podwawelska 1 pętko
boczek parzony 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek ząbki 3 szt
przecier pomidorowy do smaku
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku

Zasmażka

mąka pszenna 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
woda zimna 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę moczyć przez całą noc. Na drugi dzień dodać płaską łyżkę soli i gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyła.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Boczek, kiełbaskę i cebulę przysmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dodać do miękkiej fasoli.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Wykonać zasmażkę: tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę, smażyć kilka minut, wlać wodę, zagotować i dodać do fasoli, energicznie mieszając. Doprawić ponownie do smaku, zagotować.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.11.2016 17:01
bardzo dobra
Franciszek 17.11.2016 10:25
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak