Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka w którym będzie przygotowywana potrawa, zalać 6 szklankami wody. Boczek dodać do wody.Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu. Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierć plasterki, dodać do boczku, całość smażyć do zrumienienia.
Koncentrat zagotować z odrobiną wody, doprawić cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość, ująć 3-4 łyżki ziaren, rozgnieść na miazgę.
Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie i całość zagotować.
Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.