Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia żółta 1 szt
mięso mielone 200 g
pomidor 2 szt
czosnek 1 ząbek
ser żółty 150 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
olej
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy,nie obieramy ze skórki,kroimy wzdłuż na połowę,wydrążamy miąższ i nasionka. Posypujemy solą wydrążone łódeczki i odstawiamy na kilka minut.
Krok 1 - Faszerowana cukinia foto
2
Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju,dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,chwilę przesmażamy. Do cebuli dodajemy mielone,smażymy kilka minut. Pomidory sparzamy,obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię,dodajemy także miąższ z cukinii (bez nasion). Całość przyprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do momentu rozgotowania się pomidorów.
Krok 2 - Faszerowana cukinia foto
3
Cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy przestudzonym farszem,wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w temp. 200 stopni.

Po tym czasie upieczone cukinie grubo posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Krok 3 - Faszerowana cukinia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 01.11.2013 19:03
Świetny pomysł na lżejsze danie. Farsz idealnie nadaje się na makaron, ale tutaj na cukinii całość zyskuje i na smaku i traci na kaloriach :)
juuusta 13.10.2013 20:41
Pyszny obiad
Cranberry 13.10.2013 20:39
Pyszna taka cukinia
Sylwia26 13.10.2013 17:45
ślinka leci :)
gosia47-47 13.10.2013 17:10
mniam mniam i jeszcze raz mniam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak