Przepis i sposób przygotowania na: Faworki - ciasto
Do mąki wlewam śmietanę z jajkami oraz ocet.
Zagniatam jednolite ciasto, owijać folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny.
Wałkuję ciasto na oprószonej maką stolnicy lub kawałki ciasta przepuszczam przez maszynkę do makaronu.
Rozwałkowane ciasto kroję radełkiem na paski długości max 10cm i szerokości ok.3cm. Paski nacinam wzdłuż przez środek - a przez powstałą dziurkę przeciągam jeden z końców.
Otrzepuję gotowe uformowane faworki z nadmiaru mąki, która powoduje szybsze spalanie się tłuszczu, i smażę po kilka sztuk w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu (olej, smalec, planta lub tłuszcz kokosowy) - rumioane osączam na papierowym ręczniku i układam na półmisku, posypując każdą warstwę cukrem pudrem.