Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faworki Tetalichy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 210 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 10 dag gęsty
spirytus 1 kieliszek 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki Tetalichy

Kroki postępowania

1
Żołtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z solą na gładką mase, dodajemy jogurt oraz cukier, a także alkohol. MIskujemy.
Stopniowo, ciągle miskując dodajemy mąkę.

Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie. Rzucamy ok 10 razy o stolnicę by nie kleiło się.
Krok 1 - Faworki Tetalichy foto
2
Rozwałkowujemy cieniutko, wykrajamy prostokąty, w srodku robimy kręskę i przekładamy przez nią jeden koniec prostokata.
Krok 2 - Faworki Tetalichy foto
3
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Faworki Tetalichy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 01.05.2013 19:08
Uwielbiam faworki ale nie robię zbyt czesto.
David 24.04.2013 13:18
bardzo lubię
Pietruszka 07.02.2013 15:54
smaczne
Poison1988 07.02.2013 15:12
wyglądają pysznie :) ja też dodaję alkohol wtedy nie są takie tłuste :)
ilka_86 07.02.2013 15:01
też dodaję wódkę do ciasta, aby faworki nie chłonęły tłuszczu
oilliwka 07.02.2013 14:27
uwielbiam faworki, chyba nawet bardziej niż pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak