Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka na szpinakowej kołderce
2. Do miski wlewamy olej, wsypujemy bazylię, oregano i kminek. Dokładnie mieszamy.
3. Kurczaka z każdej strony solimy i oprószamy pieprzem. Nakłuwamy w kilku miejscach i wrzucamy do marynaty. Dokładnie nacieramy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
4. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.
5. Pod koniec pieczenia piersi z kurczaka (ok 10 minut przed upieczeniem) wrzucamy szpinak na patelnię, wstawiamy na ogień i rozmrażamy pod przykryciem. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 3 minuty.
6. Szpinak układamy na dwóch talerzach, na szpinaku układamy gotową pierś z kurczaka i od razu podajemy.