Przepis i sposób przygotowania na: Fioletowa zupa z ziemniaków
Fioletowe ziemniaki także obieramy (najlepiej zrobić to w rękawiczkach, gdyż mocno farbują), płuczemy i kroimy w około 1 cm kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, podsmażamy przez 30-40 sekund cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki i co chwilę mieszając, smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Warzywa zalewamy wywarem. Gotujemy do miękkości i ściągamy garnek z ognia.
1 i 1/2 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy wraz z tymiankiem okruszonym z jednej gałązki.
Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego, drobno posiekaną pozostałą gruszką, odrobiną świeżego tymianku oraz opcjonalnie z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.