Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak z kaszą jęczmienną.
Wędlinę kroimy w paski,podsmażamy na 1 łyżce oleju,dodajemy cebulę pokrojoną w piórka,wlewamy wywar,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu.
Ogórki kiszone kroimy w słupki,dodajemy do forszmaku i dusimy ok.10 minut,Potrawę doprawiamy tylko pieprzem,bo wędlina odda nam wszystką sól i forszmak jest słony.
2 łyżki oleju wlewamy na patelnię,mocno podgrzewamy,wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę,którą łączymy z forszmakiem.
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,przekładamy do miski,dodajemy masło i chili,mieszamy.
Forszmak podgrzewamy,wykładamy na talerze i podajemy z ugotowana kaszą.
Smacznego.