Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w czerwonej kapuście
Namoczyć bułki w letniej wodzie. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i drobno posiekać. Obrać cebulę i marchewkę i pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć bułeczki z wody. Mięso , bułki, jajko, natkę pietruszki i połowę cebuli wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozłożyć liście kapusty i równomiernie rozsmarować na nich farsz. Złożyć do środka boki każdego liścia i zwinąć go w rulonik. Zabezpieczyć brzegi rulonika patyczkiem lub nicią kuchenną. Rozgrzać olej i obsmażać gołąbki ze wszystkich stron na małym ogniu. Dodać pozostałą część cebuli i marchewkę. Zalać wszystko wywarem warzywnym, dodać koncentrat pomidorowy, jagody jałowca i gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyjąć z garnka owoce jałowca, sos zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.