Przepis i sposób przygotowania na: GOLABKI W SOSIE POMIDOROWO - KOPERKOWYM
Ryż gotować 5 min.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso przełożyć do miski dodać jajko, namoczoną bułkę w wodzie, zeszkloną cebule z czosnkiem, ryż,sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę. Farsz dokładnie wymieszać.
Z liści kapusty ostrym nożem ściąć zgrubiałe części u nasady, z zewnętrznej strony.
Na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz, zwijać do środka grubszą częścią liścia potem boki liścia, następnie zwinąć całość.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki w garnku następnie zalać gorącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, por, listki i ziele angielskie.
Na 20 minut przed końcem dodać pomidory, poszatkowany świeży koperek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Można zagęścić sos łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą o konsystencji gęstej śmietany.