Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym z włoskimi ziołami
Kroki postępowania
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.
Gołąbki włożyć ponownie do sosu i dusić kilka minut by nabrały smaku.
* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę