Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

ryż 1 woreczek
kasza pęczak 1 woreczek
drób 1/2 kg
margaryna 2 łyżki
cebula 1 sztuka
przyprawy

sos

koperek 1 pęczek
bulion warzywny 2 szklanki
śmietana 30% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
przyprawy

Dodatkowo

kapusta 2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Ryż i kaszę ugotować, następnie wysypać do miski, wymieszać i wystudzić. Mięso skręcić na grubych oczkach maszynki ( można kupić gotowe mielone, ale wtedy jest drobno mielone). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.
Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.

Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.08.2016 16:31
pyszne gołąbki
marzut 06.07.2016 16:53
Super przepis
kd045 05.07.2016 22:42
uwielbiam takie danie
Janina 05.07.2016 21:21
Bardzo lubimy;))
Madzai 05.07.2016 20:32
Bardzo lubię :)
Urszula Świeca 05.07.2016 19:33
Smaczne gołąbki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak