Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty.
2.Do garnka nalać gorącej wody,dodać łyżkę octu,włożyć kapustę,gotować kilka minut zdejmując kolejne liście.Z miękkich liści ściąć nożem zgrubienia.
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie ,odparować nadmiar wody.Cebulę pokroić i zrumienić na oleju,następnie dodać do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła.
4. Dodać posiekany koperek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
5. Na liście nakładać porcje ryżu i zwijać gołąbki.
6. Gołąbki układać w garnku,podlać gorącą wodą ,(około pół szklanki ),dodać masło i dusić na małym ogniu,pod przykryciem aż gołąbki będą miękkie.Pod koniec duszenia gołąbki oprószyć solą i pieprzem.
7.Podawać od razu gorące z dowolnym sosem.