Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane kotlety mielone z kurczaka
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, a cebulę, suszone pomidory i liście bazylii drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą* oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
* Jeśli nie tolerujemy glutenu, polecam wcześniej dobrze wyrobić samo mięso z łyżką zimnej wody. Mięso wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk. Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu mięsa, nie musimy dodawać do niego bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety. Taki zabieg możemy stosować także w przypadku innych rodzajów mięs np. wołowiny lub wieprzowiny.
KROK 2. Porcje mięsnej masy formujemy w dłoniach, spłaszczając kotlety na grubość około 2 cm. Przekładamy je na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej lekko wysmarowaną olejem, aby zapobiec przywieraniu do niej mięsa) i grillujemy je około 4 minut z każdej strony.