Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grillowane piersi z indyka po grecku, DS XXI odc. 5

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowane piersi z indyka po grecku to przepis, dzięki któremu przeniesiecie się do Grecji. Podane z pomidorami i fetą będą stanowiły niezwykle ciekawe danie! Wypróbujcie!

Składniki:

Składniki na grillowaną pierś z indyka:

pierś z indyka
4 sztuki
oliwa
70 g
cytryna
połowa sztuki
czosnek
3 ząbki
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Składniki na sos tzatziki:

jogurt grecki
300 g
ogórki
3 sztuki
koperek świeży
1 pęczek
czosnek
2 ząbki
sok z cytryny
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Składniki na sałatkę:

Czosnek marynowany Smak
1/2 słoika
pomidorki koktajlowe
100 g
ser feta
200 g
oliwa
1 łyżka
miód
1 łyżka
migdały
30 g
sok z cytryny
bazylia świeża
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi z indyka po grecku, DS XXI odc. 5

Grillowane piersi z indyka po grecku to lekkie i zdrowe danie, które swoim smakiem przeniesie na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego. Składniki wykorzystane w tym daniu nierozerwalnie związane są z grecką kuchnią: oliwa, cytryna, sos tzatziki czy ser feta. Grecka kuchnia jest lekka, świeża i zdrowa, dlatego to danie zachwyci Was smakiem i aromatem. Mięso z indyka jest chude i jest uniwersalne w smaku, dlatego można doprawić je na wiele różnych sposobów. W tym przepisie niezwykle ważne jest zamarynowanie mięsa. Dzięki marynacie mięso staje się miękkie i soczyste. Dodatki w postaci sosu tzatziki i sałatki na bazie pomidorów i sera feta danie będzie iście w greckim stylu. 

Kroki:

1

Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy oliwę z oliwek, Majeranek suszony Prymat, sok z połowy cytryny, Paprykę słodką mieloną Prymat i posiekany czosnek. Miskę zawijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

2

Ogórki kroimy w cieniutkie paseczki, przekładamy do miseczki i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i solimy.

3

Do miski wrzucamy pomidorki pokrojone na połówki, fetę w małych kostkach. Składniki polewamy miodem, oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i na koniec dodajemy Czosnek marynowany SMAK.

4

Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i nabijamy kawałki indyka na patyki do szaszłyków. Na rozgrzanej płycie grillowej smażymy szaszłyki po 3/4 minuty z każdej strony.

5

Całe, obrane migdały podsmażamy na patelni, aby były lekko chrupiące. Szaszłyki podajemy z sałatką posypaną orzechami, tzatzikami i liśćmi bazylii.

Jeśli spodobał Wam się przepis na grillowane piersi z indyka w stylu greckim - koniecznie go wypróbujcie i sprawdźcie inne przepisy na wyjątkowe dania inspirowane kuchniami świata: PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak