Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku)
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Pietruszkę zblendować z olejem i doprawić solą.
Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć pietruszkowym pesto.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.
![Krok 1 - Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-boczek-w-marynacie-pietruszkowej-grillowanie-w-plenerze-i-piekarniku1-2.jpg)
Na wierzchu ułożyć po 1-2 plastrach cebuli.
![Krok 2 - Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-boczek-w-marynacie-pietruszkowej-grillowanie-w-plenerze-i-piekarniku2-2.jpg)
![Krok 3 - Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-boczek-w-marynacie-pietruszkowej-grillowanie-w-plenerze-i-piekarniku3-2.jpg)
(Kratka powinna być umieszczona na 3/4 wysokości piekarnika.)
Pod spodem - umieścić blachę, w którą będzie skapywał tłuszcz.
Gdy już tłuszcz będzie się wytapiał - do blachy należy nalać wody.
(Inaczej tłuszcz będzie przypalał się, co spowoduje dym i niemiły zapach.)
Mięso piec około 40 minut.
![Krok 4 - Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-boczek-w-marynacie-pietruszkowej-grillowanie-w-plenerze-i-piekarniku4-2.jpg)