Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pomidor / oliwa / czosnek
Marynata
Przygotowanie
- czosnek siekamy,
- bazylie siekamy,
- wyciskamy odrobinę soku z cytryny (ćwiartka).
Łączymy wszystkie składniki.
![Krok 1 - Grillowany pomidor / oliwa / czosnek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-pomidor-oliwa-czosnek-10-2.jpg)
Kroimy pomidory - tak aby się nie przewracały - na pół.
Smarujemy marynata otwartą część i zostawiamy na kilka minut.
![Krok 2 - Grillowany pomidor / oliwa / czosnek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-pomidor-oliwa-czosnek-11-2.jpg)
Grillowanie:
Bardzo ważne jest dobre nagrzanie grilla - niezależnie od tego, czy używamy grilla gazowego, węglowego czy elektrycznego.
Grillujemy otwarta stronę jako pierwsza. Jeżeli grill jest dobrze nagrzany nie musimy obawiać się, że pomidor wypłynie. Po 2-5 minutach przekręcamy szpatułką pomidora na druga stronę i również grillujemy 2-5 minut.
Czas grillowania zależy od osiągniętej temperatury.
![Krok 3 - Grillowany pomidor / oliwa / czosnek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/grillowany-pomidor-oliwa-czosnek-12-2.jpg)