Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszki w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
mąka 30 dag
żółtko jajek 4 szt
białko 1 szt
cukier puder 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
gruszki 6 szt
gęsty płynny miód 3 łyżki
masło do naczynia żaroodpornego
wódka 2 łyżki
orzechy włoskie 4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście

Z masła, mąki, żółtek, cukru pudru i soli wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Gruszki cienko obieramy zostawiając ogonki. Następnie owoce /wraz z ogonkami/ przekrawamy na pół i dość głęboko wykrawamy gniazda nasienne.Wódkę mieszamy z miodem i orzechami i powstałą masę nakładamy w miejsce wydrążonych gniazd nasiennych. Połówki owoców składamy w całość. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, kroimy na 6 kwadratów. W ciasto zawijamy owoce tak by wystawały ogonki. Smarujemy rozmąconym białkiem. Ustawiamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gruszki możemy także przekroić w poprzek tworząc podstawę i "czapeczkę" i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne, które następnie wypełnimy masą orzechowo-miodową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 20.01.2014 20:29
pyszny deser
jucia 15.01.2013 12:16
brzmi pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak