Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki
Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i posmażamy na oleju około 10 minut. Gdy oleju jest za mało możemy podlać mięso odrobiną wody.
Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.
Do mięsa na patelni dodajemy szklankę wody, dogrzewamy aby przyprawy się dokładnie rozpuściły a woda była brązowa.
Przekładamy do garnka, dodajemy jeszcze 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.
Podajemy z ugotowanymi ziemniaki i buraczkami.