W?oszczyzne ( marchewke, pietruszke, seler oraz por) nalezy dokladnie umyc, obrac, a w nastepnej kolejnosci dodac do wody. Ca?osc zagotowa?. Bulion warzywny doprawic do smaku pieprzem oraz sola wedlug wlasnego uznania i dodac jeszcze lisc laurowy i ziele angielskie. Cebule obrac, przemyc pod zimna woda, zeby nie szczypala w oczy podczas krojenia, a pozniej pokroix na nieduza kostke. Cebule podsmazyc na patelni, na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrac, przemyc, a nastepnie pokroic na mniejsze kawalki. Do bulionu dodac podsmazona cebule oraz pokrojone ziemniaki. Bulion doprawic jeszcze s?odka oraz ostra papryka, pieprzem, sola, kminkiem, majerankiem oraz dodac przecier pomidorowy. Calosc gotowac razem. Pod koniec gulasz ziemniaczany zagescic niewielka iloscia maki. Gulasz posypac umyta i drobno posiekana natka pietruszki.