Przepis i sposób przygotowania na: Halibut duszony z warzywami
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny do lodówki.
Warzywa umyć, obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić nożykiem do jarzyn na wstążki, pora w talarki.
Na patelni rozgrzać olej wrzucić pora, chwilę przesmażyć, dołożyć marchew i pietruszkę, wlać pół szklanki wody i wino , nakryć i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu zamieszać i podlać wodą, posolić delikatnie. Gdy warzywa są prawie miękkie, odsunąć je na bok , a na wolnym miejscu położyć rybę, posypać pieprzem cytrynowym.
Dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia rybę delikatnie przewrócić. Podawać od razu po przygotowaniu na wygrzanym talerzu, udekorować plasterkami cytryny.