Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowy jabłecznik
Kroki postępowania
Podlewamy odrobiną wody , wsypujemy 1/2 łyżeczki cukru.
W czasie duszenia ubijamy jabłka tłuczkiem. Pod koniec dodajemy posiekamy imbir kandyzowany. Studzimy.
![Krok 1 - Imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/imbirowy-jablecznik1-2.jpg)
Do przesianej mąki dodajemy drobno pokrojoną zimną margarynę, jajko,cukier puder, proszek i śmietanę.
Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
Potem odkrajamy 15 dag ciasta ( zostawiamy je w lodówce) a resztę ciasta rozklepujemy w prodiżu , dziurkujemy i posypujemy cynamonem.
Do zimnych jabłek dodajemy imbir w proszku. Jabłka rozkładamy na ciasto z cynamonem.
![Krok 2 - Imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/imbirowy-jablecznik2-2.jpg)
Ja zrobiłam wałeczek i pokroiłam w paseczki.
![Krok 3 - Imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/imbirowy-jablecznik3-2.jpg)
Tu jest dowolność.
W prodiżu piekłam 45 minut.
![Krok 4 - Imbirowy jabłecznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/imbirowy-jablecznik4-2.jpg)