Przepis i sposób przygotowania na: Italiani
szklankach ciepłej wody.Do mąki dodać rozczyn,oliwe z oliwek i letnią
wodę.Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta na pizze.Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia-ok.1 godziny.
Na oliwie z oliwek poddusić pokrojoną w drobną kostkę cebule,dodać
pomidory w puszce oraz przyprawy według uznania.Pierś kurczka pokroić w
kostke i obtoczyć w przyprawie gyros,odstawić na chwile i usmażyć.Ser
pokroić w drobną kostke.
Ciasto podzielić na kulki(powinno ich wyjść ok.20)i rozpłaszczyć na
małe pizze.Każdy posmarować sosem pomidorowym,wyłożyć ser i
kurczaka,zlepić w pieroga i dobrze docisnąć brzegi aby farsz nie
wypłynął.Wierzch każdego pieroga posmarować odrobiną wody i piec 20
min.w temp.180 C aż się zrumienią.