Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik na kruchym cieście
Kroki postępowania
Jedno całe jajko i 3 żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, smalec, odrobinę śmietany, cukier waniliowy- wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto na gładką masę.
![Krok 1 - jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie11-2.jpg)
Jabłka utrzeć lub użyć gotowych ze słoika, ułożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem. ułożyć w niewielkich odstępach ciasto, które wcześniej odłożyliśmy.
białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę, a następnie przykryć nią ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 min
![Krok 2 - jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie10-2.jpg)
Smacznego
![Krok 3 - jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie9-2.jpg)